Clubkampioenschap Matchplay 2021

Datum : 26-07-2021

Matchplay is en blijft een mooie, hele pure vorm van golf om de strijd aan te gaan met een directe tegenstander. Helaas moet er ook altijd een winnaar komen uit de tweestrijd, die dan weer doorgaat naar de volgende ronde. Hoewel het aantal inschrijvingen voor de Clubkampioenschappen Matchplay dit jaar nagenoeg gelijk was aan dat van vorig jaar, kregen sommigen een onverwachte ‘bye’ door last minute afzeggingen wegens ziekte, blessures of andere onvoorziene omstandigheden van hun directe tegenstander. Dat het bij Matchplay zonder handicap verrekening vooral gaat om de vorm van de dag is de rode draad van deze kampioenschappen.

In het weekend van 10 en 11 juli gingen we ‘los’ met op zaterdag de eerste 2 voorrondes bij de Heren Senioren en de voorronde bij de Dames Senioren. Op zondag 11 juli speelden de Heren- & Dames Senioren hun ? finales en de Heren Algemeen hun voorronde. Tijdens het weekend van 17 & 18 juli werden door de Heren- & Dames Algemeen op zaterdag de ?- en ¼ finales afgewerkt, terwijl de Heren- en Dames Senioren beiden de ¼ finales speelden, zodat op zondag alle categorieën de ½ finales en de finale konen worden gespeeld.

Een greep uit de (soms) verrassende uitslagen:

Heren Senioren:

Peter Boelé wint op de 18e hole van zijn neef Marcel en maakt het in de 2e voorronde Rick Tol nog moeilijk tot en met de 16e hole; Marcel Goes wint met 3/2 van Piet Smit en verlies pas op de 17e hole van Hans van Bijsterveldt in de 2e voorronde; Paul Broekhof wint met 2 up van Edwin Visser; Ferry Vos wint op de 15e hole van Ronald de Boer; Frans Arxhoek had 22 holes nodig om van Ruud Kesselaar te winnen, maar moest in zijn 2e ronde van de dag met 8/7 zijn meerdere erkennen in Frank Duivenvoorden, die gelukkig op tijd hersteld was om zijn titel te kunnen verdedigen; Jan van Leeuwen wint in de 2e voorronde met grote cijfers (7/6) van Tinus Kokkelkoren en wint (ondanks het vroege tijdstip J) van Ferry Vos in de ? finale; Brian Murphy wint met grote cijfers (6/5) van Evert Doornhof; Bert van Vliet maakt het Frans Hillen in de 2e voorronde erg moeilijk door pas na de 16e hole in Frans zijn meerdere te moeten erkennen; Steven Tanner etaleert zijn vorm van dit seizoen en wint met 5/3 van Erik Trommelen en wint in de ? finale op de 18e hole van Frans Hillen; Guus van Leeuwen haalt uit en wint met 6/5 van Marco Hageman; Frans van Hoek zegeviert met een klinkende uitslag (8/7) op Jan Buis in de 2e voorronde, maar had wellicht al zijn kruid al verschoten, want in de ? finale was Jean Paul Speelman met 7/6 te sterk; na een zinderende strijd in de 2e voorronde tussen Hans Tieken en Frank Willemse, die op de 18e hole in het voordeel van Frank eindigde, moest Frank in de ? finale ook door tot hole 18 waar hij het onderspit moest delven tegen Sander Kooreman; ook Matthew Quinn en Richard Breurkes maakten het heel spannend in de 2e voorronde en moesten na 18 holes een ‘sudden death playoff’ spelen op hole 1 en hole 18, welke pas op hun 20e hole werd gewonnen door Matthew.

Uiteindelijk waren het toch de nummers 1 t/m 4 geplaatste spelers die het tegen elkaar op moesten nemen in de ½ finales: John Leuven (nr. 1 geplaatst) vs Rick Tol (nr. 4 geplaatst) en Hans van Bijsterveldt (nr. 3 geplaatst) vs Frank Duivenvoorden (nr. 2 geplaatst) en dat deze heren aan elkaar gewaagd waren, blijkt wel uit de uitslagen: Rick wint van John op hole 17 (2/1) en Hans van Frank op hole 18 (1/0)!

Op zondag middag dus een finale waarbij Rick en Hans het tegen elkaar op moesten nemen. Tijdens deze spannende strijd, waarbij het steeds gelijk op gaat, lijkt de spanning Rick te veel te worden op de 16e hole; zijn 2e slag verdwijnt rechts in het water en hij verliest de hole en staat 1 down. Op hole 17 slaat Hans zijn bal links over de bunker, waar hij vervolgens (door de bomen gehinderd) alleen maar een chip kan maken die midden op de green eindigt… Rick zijn afslag is ook iets te veel links en belandt in de bunker en hij moet vervolgens niet zijn meest favoriete slag uit de bunker doen, maar komt er wonderwel goed uit, waardoor ze de hole halven. Hans zijn afslag op hole 18 is wederom erg links; zelfs over de heuvel, dus hij besluit zijn 2e slag over hole 1 te spelen; wellicht ook wat last van de zenuwen, haalt hij zijn 2e slag iets om naar links, waardoor deze op de schuine helling van de green van hole 2 belandt! Rick heeft een goede afslag op de fairway van hole 18 en ook zijn 2e slag is keurig midden fairway, waarna hij zijn 3e slag ‘in regulation’ op de green slaat. Vanuit zijn zeer lastige positie slaat Hans zijn derde slag naar de green van 18 iets te ver en belandt hij in de bunker rechts van de green; hij komt hier niet helemaal ‘lekker’ uit, moet nog een chip maken, die iets te ver van de vlag eindigt. Rick houdt goed zijn focus en wint de hole. Op naar de ‘sudden death playoff’ op hole 1! De spanning en adrenaline zorgen er waarschijnlijk voor dat Rick zijn afslag op deze 19e hole iets rechts komt te liggen; Hans slaat een gecontroleerd ijzer vanaf de tee in het midden van de fairway, legt zijn bal keurig in 3 slagen op de green… Waar Rick zijn 2e slag net op het randje van de bunker (rechts van de green) eindigt, moet hij een lastige slag doen door de fringe om op de green te komen bij de vlag; hij houdt hem iets te kort, waardoor hij nog een lange putt overhoudt. Iets te lang, waardoor Hans deze zwaar bevochten strijd in zijn voordeel kan beslissen en zich Matchplay kampioen 2021 bij de Heren Senioren mag noemen!

Dames Senioren:

Carla Ruijgrok boekt een klinkende zege op Arianne Lansdorp (6/4); Mirjam de Jong maakt het Caroline Damwijk erg lastig en verliest pas op de 18e hole; Elma Boelé en Emilie de Wolf maken het ook heel erg spannend en beslissen hun partij pas op de 18e hole, waarbij Elma aan het langste eind trekt: zij wint met 1/0. In de ? finales op zondag 11 juli maakt Antonella Meijerink als titelverdedigster haar ranking (1e) waar en wint ze met 7/5 van Carla Ruijgrok. Carla van Berkel maakt het Jolande Broekhof erg moeilijk, door pas op de 18e hole de overwinning aan Jolande te moeten laten (2/0). Ook in de partij tussen Simone Heinz en Ineke van den Dries valt de beslissing pas op hole 18, waarbij Simone uiteindelijk aan het langste einde trekt (2/0). Van de beide Caroline’s (Damwijk en van Bruggen) wint Caroline van Bruggen ogenschijnlijk gemakkelijk met 6/5. Ook Joke Greve kon haar partij in de ? finale tegen Carla Beenders al op de 14e hole in haar voordeel beslissen. Elisabeth Hauswirth en Carla Kieft maken er ook een spannende strijd van, die door Carla wordt gewonnen op de 16e hole (4/2). En ook Olga maakt haar ranking (2e geplaatst) waar door met 8/7 van Elma Boelé te winnen. Tijdens de ¼ finales op zaterdag 17 juli worden de partijen op het scherpst van de snede gestreden; de runner-up van 2020, Els Hillen moet met 4/3 haar meerdere erkennen in titelverdedigster Antonella Meijerink. Simone Heinz wint na een spannende strijd op hole 17 van Jolande Broekhof (2/1). Ook Caroline van Bruggen moet in haar partij door tot en met hole 17, voordat ze van Joke Greve heeft gewonnen (3/1). En Carla Kieft gaat strijdend ten onder op hole 15 tegen Olga Almekinders (4/3).

Uiteindelijk waren ook hier de nummers 1 t/m 4 geplaatste speelsters die het tegen elkaar op moesten nemen in de ½ finales op zondag 18 juli: Antonella Meijerink (1) vs Simone Heinz (4), die verrassend gewonnen wordt door Simone met 3/2 en Olga Almekinders (2) vs Caroline van Bruggen (3), waar Olga overtuigend wint met 4/3.

Dus in de middag een finale tussen Simone Heinz en Olga Almekinders, die er een enorm spannende strijd van maakten, met mooi golf, waarbij er weinig verschil tussen deze beide Dames Senioren zat. Olga houdt uiteindelijk op hole 18 het hoofd het meest koel en weet de winst én de titel Clubkampioen Matchplay Dames Senioren 2021 naar zich toe te trekken (2/0).

Dames Algemeen:

Slechts 10 dames durfden de strijd aan te gaan in de categorie Algemeen, waardoor er op zaterdag 17 juli slechts 2 partijen in de ? finale werden gespeeld: Marije Zuidema moest het opnemen tegen Sonja Heijs, waarbij Marije met 5/3 als winnares uit de strijd kwam. En Lorraine Dsouza (sinds begin dit jaar lid van de HGC) speelde haar 1e matchplay wedstrijd tegen Gerty van den Berg (die gelukkig op tijd was hersteld van haar gebroken pols die zij tijdens de ijspret van deze winter had opgelopen), welke overtuigend werd gewonnen door Gerty met 7/6. In de middag vonden de ¼ finales plaats en dat het bij matchplay gaat om de vorm van de dag en handicaps niets zeggen, werd deze middag wel bewezen: Marije Zuidema (hcp: 10.3) wint met 2/1 van de titelverdedigster en als 1e geplaatste, Astrid Bloemen (hcp: 6.1). Ans Bodegom (hcp: 8.4) wint met 2/1 van de nummer 3 geplaatste Yulin Tjan (hcp: 8.2). En Gerty van den Berg (hcp: 10.2) wint met 3/2 van de nummer 2 geplaatste Hye Rim Kim (hcp: 6.6).

Door de last minute afmelding (wegens ziekte) van Colette van Orden, speelt Solinne Kuiper al direct de ½ finale op zondag 18 juli tegen Marije Zuidema, die door Solinne knap wordt gewonnen met 5/3. De andere ½ finale is een spannende strijd tussen Gerty van de Berg en Ans Bodegom, die met 4/2 wordt gewonnen door Gerty. Dus in de middag een finale tussen de jeugdige Solinne Kuiper en de ervaren Gerty van den Berg. Het zou een spannende strijd worden, waarbij de beide dames weinig op elkaar toegeven; na 9 holes een licht voordeel voor Gerty, die 1 up doorkomt. Ondanks de achterstand blijft Solinne kalm en weet zij het tij te keren om zelfs met 3/2 na de 16e hole de winst en dus het Kampioenschap bij de Dames Algemeen naar zich toe te trekken!

Heren Algemeen:

Op zondag 11 juli werden er 3 partijen in de voorronde gespeeld: Neil Dsouza wint in een spannende partij van Tiberon Kuiper met 2/1; Martijn MacKenzie wint overtuigend van Martin de Jong met 6/5; en Ansel Beumer moet het onderspit delven tegen Taco Faber na de 16e hole (4/2). Tijdens de ? finales in de ochtend van zaterdag 17 juli weten de geplaatste spelers allemaal hun status waar te maken; alleen Stephan Tenty zorgt voor een verrassing, door het Tim Boekee tot op de 18e hole lastig te maken, maar hij verliest uiteindelijk met 1/0. Ook in de ¼ finales wordt er niet alleen mooi golf gespeeld, maar maken de selectie spelers van Heren 1 hun naam waar; hoewel Raymond Hofer na 18 holes Olivier Zwart nog wel tot een ‘sudden death playoff’ dwingt, die Olivier uiteindelijk op de 19e hole in zijn voordeel beslist; en Sebastiaan Waijenberg zeer overtuigend wint (6/5) van zijn teamgenoot Stan Boelé.

Ook bij de Heren Algemeen dus een tweetal ½ finales met de nummers 1 t/m 4 geplaatste spelers: Douwe Link (1) vs Olivier Zwart (4) en Stan Verlaan (2) vs Sebastiaan Waijenberg (3). Dat de heren aan elkaar gewaagd zijn, blijkt uit de uitslagen: Douwe wint op hole 18 van Olivier (1/0) en Sebastiaan en Stan spelen een zinderende ‘sudden death playoff’, die met werkelijk geweldig spel pas op de 21e hole met (weer) een eagle wordt gewonnen door Stan.

Dus weer een herhaling van de finale van vorig jaar en een kans voor Douwe om revanche op Stan te nemen! Dat de strijd die zowel Douwe als Stan in de ochtend hebben moeten leveren zijn tol zou eisen, is nauwelijks te merken; beiden spelen golf op TOP niveau, maar dan gaan de kleinste details tellen en uiteindelijk blijkt Stan de minste fouten te maken; hij wint op hole 16 met 4/2 en wint voor het 3e jaar op rij de titel Machtplay Kampioen Heren Algemeen!

We feliciteren alle Clubkampioenen Matchplay van 2021: Solinne Kuiper (Dames Algemeen), Hans van Bijsterveldt (Heren Senioren), Stan Verlaan (Heren Algemeen) en Olga Almekinders (Dames Senioren).

Voor alle overzichten van alle gespeelde partijen in alle categorieën, klik hier 

Voor alle foto's klik hierTerug naar het overzicht