Bird Watching Day 12 mei 2018

Datum : 18-05-2018

Zaterdag  12 mei hebben we geprobeerd alle soorten vogels en eenden die op onze golfbaan voorkomen te tellen. Dit is een landelijk gebeuren waar vele golfbanen aan deelnemen. Met zijn zevenen zijn we om  half zeven in de ochtend begonnen. Uiteindelijk hebben we 39 soorten geteld. Omdat het bladerdek al behoorlijk dicht is, zijn veel vogels nu moeilijk te spotten en moet je vooral afgaan op hun zang. En veel vogels zingen voornamelijk in de ochtend. Voor de minder geoefenden onder ons die meeliepen, konden we via een app op te telefoon de geluiden nog eens extra laten horen. De krooneend die we zagen links van leeghwater 9 was de slagroom op het toetje. Die zie je in de winter wel bijvoorbeeld op water in de duinen, maar in dit jaargetijde betrekkelijk zeldzaam.  

Intussen zijn veel vogels aan het broeden en het zou leuk zijn, als u een rondje loopt en u ziet vogels een nestkast uit en in vliegen, om dat ons te melden, met een aanduiding waar we kast hangt. Hieronder een verslag van Els Bakker als één van de deelnemers aan deze ochtendsessie.  

Dolf en Lex Pull. 

 

Wat een prachtige dag om zo vroeg de baan in te gaan om naar de vogels op de baan te kijken en te luisteren onder begeleiding van Dolf en Lex Pull. Wat een verscheidenheid aan vogels op onze prachtige Haarlemmermeersche golfbaan! En wat een kennis hebben jullie, zo leuk en inspirerend om naar jullie verhalen te luisteren en vooral veel van te leren. Zoveel mooie vogels gezien en gehoord, jullie horen feilloos welke vogel het is en waar ze zitten, ondanks dat ze soms door elkaar heen fluiten/zingen. Ik ga de volgende golfronde toch anders de baan in, naast het genieten van de mooie baan en het golfspel zal ik zeker vaker kijken en luisteren naar de vogels op en rond de baan. Wie weet komt dat zelfs het golfspel ten goede J. Het zal zeker even duren om alle vogels te herkennen aan hun gezang, ik denk dat ik begin met de groenling bij Cruquius 8, dat is een redelijk herkenbaar geluid (goed te horen op het inmiddels gedownloade appje ‘Vogels in Europa’, echt een aanrader!). Bij de volgende BirdWatching Day hoop ik dat er meer mensen inschrijven, het is vroeg, maar dat is zeker de moeite waard voor een prachtige wandeling over onze banen! Wij hebben na afloop nog gezellig nagepraat in het clubhuis waar een heerlijk ontbijtje en koffie klaarstonden (ook Debby en 3 Gemalen team bedankt voor de goede zorgen). Ik doe de volgende keer zeker weer mee! En natuurlijk bedankt Dolf en Lex!  

Els Bakker – van Benthem



Terug naar het overzicht