Bird Watching Day

Datum : 22-05-2019

Op 18 mei was het weer zover. We deden mee aan de landelijke telling van vogels op de golfbanen in Nederland. Om 06.00 uur was de start bij het clubhuis. Windstil, een beetje nevelig, aangename temperatuur: dat betekent goede omstandigheden om te tellen. We zijn kris kras de baan doorgelopen, Lijnden, Leeghwater en Cruquius.

Tellen doe in een combinatie van kijken en luisteren. Lang niet alle vogels krijg je te zien door het dichte bladerdek, maar met kennis van de zang kom je een heel eind.

Dolf gaf uitgebreid uitleg over de nestkasten en andere zaken waar we het afgelopen jaar mee bezig zijn geweest. Bij een aantal nestkasten waren de ouders druk aan het in en uit vliegen om de jongen te voeren.

Het lijkt erop dat de nestkasten voor spreeuwen links in het bos langs de fairway van Lijnden 7 bezet waren. We hebben veel spreeuwen gezien die aan het fourageren waren. Ook bij Cruquius 9 vlogen veel spreeuwen met voedsel in hun snavel. Spreeuwen zijn belangrijk, omdat zij de emelten en engelinnen netjes uit de grasmat peuteren. Dit in tegenstelling tot  kraaien en kauwen die de heleboel ruïneren.

In totaal hebben we 39 soorten geteld. Meest opvallende waarnemingen: een lepelaar op Leeghwater 4 en een ijsvogel op Lijnden 8. Om 08.00 uur waren we klaar met tellen en stond er een heerlijk ontbijt klaar voor alle ervaren en beginnende vogelaars.  

Tot slot een reactie van een deelnemer: Mag ik via deze weg Dolf en Lex bedanken voor een heerlijke ochtend. Ik hoop werkelijk dat we dit vaker kunnen doen, maar misschien nog belangrijker, dat meer deelnemers zich aansluiten. Misschien krijgen we Dolf en Lex ook nog zo ver om regelmatig stukjes te schrijven voor ons onwetende leden  over de werkelijk soms ongelooflijk mooie plekken op onze golfbaan! Nogmaals bedankt, ik heb genoten en hopelijk tot een spoedige herhaling.  

Lex Pull



Terug naar het overzicht