Handicap 54

DE MEEST GESTELDE VRAGEN OVER HANDICAP 54

Om u zo goed mogelijk van informatie te voorzien, hechten wij er veel belang aan u hierbij
antwoord te geven op de meest gestelde vragen.

Het Golfvaardigheidsbewijs (GVB) is veranderd in Clubhandicap 54
Het GVB bestaat vanaf 1 juli 2012 uit het halen van het Golfregelexamen en handicap 54 nadat de speler NGF-Golfbaanpermissie van de golfbaan/golfclub en de golfprofessional heeft gekregen.

NGF-GOLFBAANPERMISSIE

Waarom moet ik eerst een NGF-Golfbaanpermissie halen, voordat ik door kan voor handicap 54?
Praktisch alle golfbanen werken met een baanpermissie die de golfer krijgt om op de baan te kunnen oefenen. De NGF-Golfbaanpermissie is nu een eerste vereiste alvorens door te kunnen voor handicap 54. De NGF vindt het van belang dat de golfbaaneigenaar een belangrijke stem krijgt in het proces richting handicap 54 en dat beginnende golfers goed kunnen oefenen voordat ze voor hun handicap gaan spelen.
De baaneigenaar en/of golfclub kan voor golfers die hun NGF-Golfbaanpermissie halen, direct al een NGF-Kaart aanvragen met daarop 'Golfbaanpermissie'. Deze kaart biedt alle voordelen van de NGF-kaart te weten 6 x per jaar het digitale GOLFjournaal, WA-verzekering en een gratis account voor de Golfacademie. (www.degolfacademie.nl).

Op welke banen kan ik spelen met mijn NGF-Golfbaanpermissiepas?
Banen kunnen zelf aangeven of u met de NGF-Golfbaanpermissie van de baan waar u deze hebt gehaald, kunt spelen of niet. In principe is de baanpermissie alleen geldig op de golfbaan die hem uitgeeft. U kunt kijken op www.waarkanikgolfen.nl welke banen uw baanpermissie pas accepteren.

Wat betekent het dat de golfprofessional tekent voor NGF-Golfbaanpermissie?
In de praktijk komt het erop neer dat de eigenaar van de baan bepaalt wie er op de baan mag spelen. In de ideale situatie bepaalt hij/zij dit op advies van de golfprofessional.

GOLFREGELEXAMEN

Vanaf 1 april 2013 wordt er een nieuw Golfregelexamen afgenomen met behulp van plaatjes.
Het Golfregelexamen is per 1 april 2013 definitief in een nieuw jasje gestoken. De teksten uit het examen zijn vereenvoudigd en zijn vervangen door tekeningen en situatieschetsen. De inhoud van de vragen zijn relevanter en het aantal etiquettevragen ten opzichte van het aantal regelvragen is groter geworden.

Is het juist dat het Golfregelexamen onbeperkt geldig is?
Dat is juist. Wanneer iemand is geslaagd voor het Golfregelexamen, dan blijft dit onbeperkt geldig.

Het Golfregelexamen wordt afgenomen worden door een lid van de Regel- en Handicapcommissie die bij voorkeur de cursus Regelcommissaris 1 heeft gevolgd.
De examens worden altijd onder verantwoordelijkheid van de Regel- en Handicapcommissie afgenomen. Het is van belang dat het iemand is met kennis van regels, maar ook met kennis over hoe een nerveuze kandidaat gerustgesteld kan worden. Advies is wel het gevolgd hebben van de cursus regelcommissaris 1. In deze cursus ontvangen de deelnemers instructie over de Regelpresentatie voor het opleiden van nieuwe golfers in de regels en etiquette.

Wat gebeurt er als ik geslaagd ben voor het Golfregelexamen?
De examinator verwerkt uw resultaat en u krijgt het Golfregelexamenbewijs mee.
Verandert er iets in het examen voor de jeugd? De jeugd doet het Golfregelexamen volgens de 9 regellessen zoals dat de voorgaande jaren ook was. In plaats van het praktijkexamen moet de jeugd ook een Qualifying Kaart spelen.

QUALIFYING KAART

Mag de marker, die aanwezig is bij het spelen van de Qualifying Ronde, nodig om handicap 54 te verkrijgen, ook lid zijn van een andere club of elders het handicap 54 hebben gehaald? 
De marker hoeft geen clublid te zijn. De marker dient minimaal in het bezit te zijn van handicap 54.

Ik heb een ronde van 9 of 18 holes voor handicap 54 gespeeld. Wat moet ik doen met mijn Qualifying Kaart?
Deze kaart levert u in bij de Handicapcommissie van uw club of u voert de resultaten in via de computer op uw club en levert de kaart in waar de Qualifiying Kaart is geregistreerd. De kaart dient altijd ingeleverd te worden.

WHS HANDICAP

Wereld Handicap Systeem
Sinds maart 2021 kennen we een nieuw handicapsysteem, te weten, Wereld Handicap Systeem (WHS)

Het handicapsysteem is belangrijk, want het maakt dat spelers van verschillend niveau op gelijke voet met elkaar kunnen spelen. Daarnaast zijn er veel golfers die plezier beleven aan het verbeteren van het spel en de handicap.

Handicap 54 is de officiële handicap waarmee de speler begint. Deze dient om met behulp van de Playing Handicap Tabel het aantal slagen voor de ronde vast te stellen. Immers het aantal slagen dat een speler op grond van zijn handicap krijgt, is afhankelijk van de moeilijkheidsgraad (rating) van de baan en de kleur afslagen waarvan hij speelt. In het normale spraakgebruik spreken we van de 'handicap' waarmee u de slagen in de tabel opzoekt en de 'Playing Handicap' (Pl.Hcp.) waarmee de nettoscore wordt uitgerekend. Dit wordt uitgerekend door middel van Stablefordpunten.

Hoe verlaag ik mijn handicap van 54?
U gaat naar uw club en u kijkt op de tabel hoeveel slagen u krijgt. Dit verschilt per baan en per set (kleur) afslagen. Een korte baan is in het algemeen makkelijker dan een lange, en u zult bij de korte baan een lagere Playing Handicap, is aantal slagen, krijgen dan op een langere baan. U gaat de baan in met een marker die minimaal handicap 54 heeft. U hebt handicap 54 en u krijgt bijvoorbeeld 56 slagen op een baan. U speelt een Qualifying Kaart en komt binnen met 40 Stablefordpunten over 18 holes. Met 36 punten speelt u uw handicap. Dit betekent dat u 4 punten beter dan uw handicap hebt gespeeld (40-36 = 4). Uw handicap 54 wordt nu verlaagd met 4 x 1 slag en uw nieuwe handicap is 50 (54-4 = 50).

  

Links