The Battle of the Sexes 2019

Datum : 07-08-2019

The BATTLE of the SEXES 2019

Sinds 2003 wordt deze wedstrijd elk jaar gespeeld en bleek ook dit jaar weer een hoogtepunt op de kalender.   

Er zijn meer heren dan dames HGC-lid, logisch dat er meer hereninschrijvingen kwamen.   

Geïnspireerd door o.a. de Canal Pride werd een experiment toegevoegd. De 12 "overtallige" heren werden 6 Mysterykoppels en via een blinde loting ingedeeld. Niemand, ook wedstrijdleider en resp. captain, wist wie er voor de dames of de heren speelden.   

Naast deelname vanuit HGAC, ons management en de caddymasters was ook greenkeeping weer van de partij, we kwamen tot 196 deelnemers = 98 koppels die het tegen elkaar opnamen.  

De dames Yulin en Ans verdeelden de taken, Yulin playing-  en Ans de indeling en speakingcaptain. John nam verantwoording voor de heren.

Halverwege de wedstrijd duidden de binnengebrachte uitslagen op een grote voorsprong voor de heren waarna ik besloot het reglement voor de Mystery Flights aan te passen: I.p.v. 1 punt per gewonnen partij werd dit verhoogd naar 10 punten in de hoop het tij voor de dames te keren. Dit leek een gok maar bleek in het voordeel voor de dames. Bij het bekend maken van de Mystery Flights bleek dit 10 punten voor de heren en 20 voor de dames te hebben gebracht, helaas onvoldoende. Het totaal in het voordeel van de heren was zonder Mystery 62-30 en met 72-50. John wilde nog, grootmoedig als hij is en om familierelaties goed te houden, de Mystery herenpunten weggeven, dan zou het 62-60 geworden zijn, maar Ans hield de eer aan zich zelf en sprak John lovend toe.  

Om de dames te motiveren c.q. de heren te ergeren had Ans de dames voorzien van hangertjes met kleine roze flesjes, dit deerde de mannen niet, het zorgde eerder voor concentratie verlies bij de dames. (was er niet ook een die dat hangertje, vrolijk schommelend in haar ooghoek, aan haar bril had gebonden?)    

Ans gaf na afloop aan dat de wedstrijd dit jaar te vroeg in het seizoen was en de dames er nog niet klaar voor waren, vorig jaar wonnen de dames op 1 september dat scheelt toch een maand voorbereiding zei ze. In haar analyse gaf Ans ook aan dat 25 partijen pas op de laatste paar holes beslecht werden, daar haalden de dames 16 en de heren 32 punten ze gaf daarbij geen conclusie. (Mijn vraag, wellicht vermoeidheid of gebrek aan mentale hardheid?)  

In de captainsflight werd Wouter, vanwege een knieblessure, vervangen door Roberto, hij trad met John aan tegen Marloes en Yulin. Na 3 up op weg naar de 10e verloren de dames met 2/0  op de 18e. (dit werd door Ans in haar voornoemde analyse meegeteld)  

John schreef me "met een overwinning had ik wel gerekend maar ik dacht daarbij ook, laat a.u.b. de overwinning niet te groot worden om te voorkomen dat de dames zich niet meer inschrijven". Ans reageerde met te schrijven dat de dames het toch echt net iets meer voor de gezelligheid doen en dus toch wel zullen blijven inschrijven. 

John had overigens een andere analyse, de dames hadden met hun winst van vorig jaar de heren al op scherp gezet, daar hoefde hij geen wervende oproepen meer voor te mailen. De ergernis werd op de wedstrijddag nog intenser toen bleek dat ook op de herenkaarten roze hartjes waren geplakt.  Dat veel partijen pas op de laatste holes beslecht werden had volgens John met respectvol omgaan met  dames te maken. De meeste heren hielden zich in, er waren nog wel 2 koppels die de dames respectloos met 7/6 versloegen maar daar staan dameskoppels met 7/5 , 7/6 en 9/7 winst op heren tegenover.  

Na afloop konden we weer als goede vrienden genieten van de muziek van Basic Matters en het buffet van De Drie Gemalen.   

Uit de “hoge hoed” van de dames toverde Ans opeens, de zojuist uit USA ingevlogen BATTLE BABES tevoorschijn, bestaande uit Elly B. , Atty vd.V, Christine F. & Els B, zie de foto’s op de site. Ze kwamen met een baby soundmachientje, er werden 2 songteksten op het terras uitgedeeld en die werden luidkeels meegezongen. Onder het motto van “een slimme meid is op haar toekomst voorbereid” hadden ze de hoofdtekst in 2 versies bij de hand, zo hoefden deze vrouwen zich niet te berouwen, dus geen damesleed bij herenwinst. Met opgeheven hoofd konden zij hun act opvoeren. (Ik begrijp dat ze erop rekenen de andere tekst volgend jaar te kunnen gebruiken en ze gaan sparen voor een andere soundmachine)

Op de trofee staat nu: winst 10x de heren, 6x de dames en gelijk 1x.  

Ik heb, vanwege de opmerking van Ans, de planning van de Battle nagekeken. De dames hebben totaal 6x gewonnen en wel 2x midden juni en 1x begin juli, 2x midden augustus en 1x op 1 september. Me dunkt dat de WeCo, waarin dames de meerderheid vormen, met de gekozen datum van 3 augustus een goed gewogen keuze heeft gemaakt om de dames in kansrijke positie te krijgen.  

Ik ben benieuwd naar de 2020 strategie van uw, middels fuzzy logic geselecteerde, captains.  

Dames bedankt en heren gefeliciteerd!

Klik hier voor de foto's

Uw "Battlelijder"  Camiel Dierikx  Terug naar het overzicht